Resipi Roti Sarang Lebah


Assalamualaikum…

Selamat pagi semua, harini awal-awal bangun semanagat cari resipi Roti Sarang Lebah. Nyumm. Nyummm… sedapkan, semalam nanpak ada kawan post pasal roti ni kat facebook. Terus rasa teringin nak makan, puas google kawasan Padang Serai yang jual Roti sarang Lebah ni tapi memang takda nasib baik bukan mak buyung kalau tak semalam jugak minta Encik suami carikan. Jadi hari ini saya cuba cari resipi, rasa nak cuba buat pulak jom kita sama-sam cuba resipi ni.





Bahan-Bahan Yang Diperlukan Untuk Membuat Roti Sarang Lebah

  • 2 cawan tepung gandum (protein tinggi)
  • ½ sudu serbuk penaik segera/yis
  • ¼ garam halus
  • ½ baking powder
  • 1 sudu besar gula pasir
  • ¼ cawan plain yogurt
  • ¼ cawan minyak jagung
  • ½ cawan air suam


(Jika suka anda boleh letak almond flakes, pumpkin seeds atau biji bijan untuk topping)


Cara Membuatnya: 

1. Campurkan gula dengan air suam. Kacau rata. Kemudian masukkan serbuk penaik segera/yis. Biarkan sehingga berbuih. Ketepikan. (jika tidak berbuih , bermakna ia tidak menjadi. Sebaiknya tidak digunakan kerana doh roti akan jadi tidak mengembang. Bermakna, kena guna yang lain.)

2. Kemudian tuang tepung gandum yang sudah diayak dengan baking powder ke dalam larutan yis tadi.

3. Tambahkan garam dan  plain yogurt.

4. Gaul merata sambil mengulinya. Kemudian masukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dan teruslah menguli doh sehingga ia tidak melekat di tangan.

5. Uli sehingga adunan tersebut elastik.

6. Bila dah rasa sempurna, biarkan doh tadi mengembang dua kali ganda. Letak di tempat yang sedkit panas atau tertutup.

7. Apabila anda mendapati doh tersebut  telah mengembang,picit-picitkannya supaya anginnya keluar.

8. Kepalkan adunan tersebut dah bentukkan bulat-bulat kecil dengan tangan anda yang telah disapu dengan minyak. Kemudian susun rapat di dalam loyang yang juga telah disapu dengan sedikit minyak.

9. Buat sampai habis. Doh tersebut memang agak lembik dan sentiasa melekat di tangan anda. Itu perkara normal.

10. Kemudian, taburkan dengan almond flakes atau pumpkin seed. Itupun jika anda suka. Biarkan doh seketika, sehingga naik dua kali ganda.

11. Sementara itu, panaskan oven dengan suhu 180 celcius dan bakar selama 10-15 minit. (api atas bawah)

12. Jika terlebih masak, roti akan menjadi keras. Jadi, hati-hati.

13. Apabila sudah masak, keluarkan dari oven dan terus curah sos butterschotch di atasnya.

14. Ok, sedia untuk dihidangkan.


Cara Membuat Sos Butterscotch


Bahan-bahan yang diperlukan:

  • ½ cawan gula perang/gula merah/gula Melaka (boleh sahaja mengikut citarasa anda)
  • ½ cawan susu cair
  • ½ sudu teh esen vanilla
  • 25g butter
  • sedikit garam


Cara Membuatnya:


1. Cairkan butter dalam periuk.

2. Masukkan gula perang/gula merah/gula Melaka kacau sehingga gulanya larut sepenuhnya dan berbuih.

3. Tuangkan susu cair sedikit demi sedikit sambil mengacaunya.

4.  Masukkan esen vanilla tadi. Kacau sehingga sebati.

5. Selepas itu boleh tutup api dan sejukkan seketika sebelum sedia dicurah ke atas roti tadi sebagai topping nya.


Selamat mencuba…










Ingin menambah pendapatan.. Kurang modal… Tak tahu cara memulakan perniagaan..
Jom setai Keluarga Jutawan Shaklee kami.. Anda akan dibimbing FROM ZERO to HERO..

Untuk keterangan lanjut KLIK di bawah ini.





Comments

Post a Comment

Sila tinggalkan komen anda disini: [TQ]